Textiltál és asztali futó készítése lépésről lépésre

Ma egy egyszerű szettet fogunk elkészíteni, finom pasztell színvilágú anyagokat választottam hozzá. Nem foltvarrás, kezdők is nyugodtan belevághatnak.

tvzs

Ha valaki tud egyenesen varrni a varrógépével, akkor egyáltalán nem fog nehézséget okozni az elkészítése. Az anyagok kiválasztásánál vegyük figyelembe a környezet színvilágát, ahová majd kerül a kis szettünk. Aki most varr először az mindenképpen természetes anyagból készült vásznat használjon, mert azzal a  legkönnyebb dolgozni.

Szabás előtt az anyagokat be kell avatni, majd keményítővel befújva kivasalni.

tvzs1

Amiket ki kell szabnunk:

Tálhoz     2 db négyzet 22 cm x 22 cm egyszínű vászonból

                 8 db csík       32 cm x 5 cm    mintás vászonból

                 1 db négyzet 22 cm x 22 cm merevítő közbélés

Asztali futóhoz

                 1 db téglalap 30 cm x 60 cm egyszínű vászonból

                  4 db csík       70 cm x 5 cm    mintás vászonból

                  1 db téglalap 40 cm x 60 cm egyszínű vászonból a hátlaphoz

tvzs2

Először a tálkához kiszabott négyzeteket keretezzük be a kiszabott csíkokkal úgy, hogy a varrások ne keresztezzék egymást a sarkoknál, hanem a varrásszélességek kereszteződésében egy pontban érjenek véget.

Amikor ezzel elkészültünk, a varrásszélességeket a szélek felé elvasaljuk, majd a sarkok elkészítéséhez, az átló mentén félbehajtott négyzet sarkain bejelöljük a sarok varrás vonalát. Ennek elkészítéséhez a mintás szegőket pontosan egymásra kell fektetnünk.

 

Amikor mind a négy sarokkal elkészültünk, így nézünk ki.

A 45 fokban szabott sarkok varrásáról itt találtok egy részletes leírást.

Aki nem szeretne ezzel ennyit bajlódni, az szegje egyszerűbben ahogy a következő képen látja.

Következő lépésben a közbélést és a fedlapot egyformára szabjuk. Ebben az esetben én a minden üzletben kapható takarításhoz ajánlott kendőt használtam a tálka merevítéséhez.

 

A fedlapot és a közbélést összeragasztjuk, vagy összeférceljük, mert mostantól egy rétegként fogjuk kezelni. Haladó varrogatók össze is tűzhetik a három réteget varrógéppel, akár szabadon röpdösve az anyagon, akár hagyományosan, egyenes vonalakkal, steppelve.

Az oldalakat félbehajtva, vasalóval bejelöljük a közepeket, majd bejelöljük a szűkítőket.

A szűkítő méretei a következők:  6 cm magas 3 cm széles. Mivel az anyagunk félbe van hajtva ezért a szűkítőt 1,5 cm-re jelöljük! Ha a képen látható tálat laposnak találod, a szűkítő szélesítésével tudsz módosítani a formán. Amennyiben a szélességet duplájára növeled, igazi mély tál formát alakíthatsz ki.

A szűkítőket a képen látható módon megnyitjuk varrás után.

 

Ha mind a négy szűkítő elkészült a fedlapon akkor ugyanígy elkészítjük a bélést is.

Itt tartunk most.

Bélést és fedlapot egymásnak fordítjuk, színt színre fordítva majd a sarkokat és a szűkítőket egyeztetve összevarrjuk.

Figyelni kell arra, hogy ne egyszuszra  rohanjunk végig az oldalakon, hiszen a szűkítők módosítottak az oldalak vonalán.

Amikor a szűkítőhöz érünk, annak közepébe állva a tűvel , fordítunk  egy kicsit a munkadarabon, hogy újra a helyes irányba haladjunk.

A kifordításhoz nyílást kell hagyni az egyik sarok és a szűkítő közti egyenes szakaszon.

 

Kifordítás előtt a sarkokat lecsipkedjük, kifordítás után a nyílást apró öltésekkel, vagy ragasztó fóliával zárjuk. Gondos vasalással véglegesítjük a formát, amit a körben haladva a színes csík melletti varrással fixálunk.

A terítőnk keretezését  a sarkok pontos illesztésével készítjük el, az előző leírás alapján, majd színt színre fordítva, a bélésre fektetjük, és kifordítónyílást hagyva körbevarrjuk. A ferdén szabott oldalakra vigyázni kell, mert könnyen megnyúlnak!

Kifordítás után vasalás és a nyílás bezárása következik.

Ha elkészültünk, a leeső maradékokból foltberakásos tojásokat is készíthetünk akár, melyhez segítséget az alábbi linken kaphattok.

https://tvzs.cafeblog.hu/2014/04/02/foltberakas/

 

Jó munkát, jó alkotást!

Ha tetszett amit olvastál, örömet szereznél egy megosztással 🙂

 

 

 

 

 

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »