Tűvarázslat

Szélezni csak pontosan és szépen…

Kitaláltuk, beleszerettünk, kivagdostuk, összevarrtuk, kibontottuk és megint összevarrtuk. Félbehagytuk, elfelejtettük, kiszerettünk belőle, aztán amikor előkerült, újra fellángoltak az érzelmek, éjt nappallá téve, kezünket, szemünket nem kímélve újra nekiállunk, szendvicset gyártunk, fércelünk térdtörésig és derékfájásig, majd tűzünk boldogan. Amikor ezzel mind megvagyunk, jön a végső munkafázis, ami még mindig tartogat sokaknak nyitott kérdéseket. Még itt, még… Tovább »

Karácsonyi futó készítése hullámos szegéllyel

Régen írtam már, nálunk mostanában mindig történik valami, ami kizökkent, másfelé terel. Nincs ebben semmi különleges, vagy rossz, csak egyszerűen idáig már nem jutok el. Most hoztam egy időszerű témát – pár segédlettel- ha esetleg megtetszik bárki elkészíthesse magának, esetleg ajándékba tű-analfabéta ismerőseinek… Semmi bonyolult nem lesz a készítésben, egyszerűen pontosan és odafigyeléssel kell szabni… Tovább »

Első rombuszos kalandom

Nagy fába vágtam a fejszém, vagyis a varrógépem….. Remélem jól jövünk ki belőle – ő meg én 🙂 Tudjátok az a nagy nyolcágú csillag a takaró közepén, pár helyes kis tűzéssel  megbolondítva, aztán egy újabb 32 rombuszból álló kis keretecske és megint pár tűzés. Így leírva nem egy nagy ügy, hiszen elfér másfél sorban 🙂   Már… Tovább »

Tuti hupli mentes övezet

Akár egyszerű, akár bonyolultabb foltvarrós blokkról beszélünk is, mindenütt előfordulhatnak varrásszélesség torlódásból adódó huplik, amik elcsúfítják a látványt és megnehezítik a tűzést. Minél több varrásszélesség fut össze egy pontban, annál nagyobb a valószínűsége, hogy  nyolc rétegnél többnek kell elférni békésen egymás mellett úgy, hogy ne okozzanak problémát. Megmutatom én hogy csinálom… Ez is egy kaleidoszkóp… Tovább »

Hatszögek varrása varrógéppel, lépésről lépésre

Nem akarom lelökni  a kézzel varrott hexiket a trónjukról, mert tudom én is, hogy úgy az igazi. De… Vannak olyanok, akik szívesen nekiállnának, de nem akarnak, vagy nem tudnak kézzel varrni. Megjegyzem egy bizonyos nagyság alatt másként nem is lehet. Amit én most megmutatok, annak a hatszögnek 2 ” vagyis 5 cm egy oldala. Igyekeztem lépésről… Tovább »

Tűzzük vagy ne tűzzük?

 A pathwork munkák utolsó fázisa a tűzés, amikor a foltmunkából quilt lesz. Sokan nem gondolnák, hogy a tűzésnek elsősorban nem esztétikai, inkább praktikus okai vannak. Összetartják a három réteget, rögzítik a foltokat, stabil tartást adva a tárgynak, melynek így az élettartama is jelentősen megnő. Nyilván a használatban lévő tárgyakra gondolok, legyen az falikép, táska vagy takaró. Akik nem… Tovább »

Patchwork kezdőcsomag…

Kíváncsian nézegettük mások munkáit, megkívántuk, elhatároztuk, hogy mi is belevágunk… De mi az ami nélkülözhetetlenül szükséges a pontos munkához? Mi az ami muszáj, és mi az ami ráér? A legfontosabb hogy tudjuk, rengeteg türelem és kitartás kell hozzá még akkor is, ha már tudunk varrni. Amikor megszületik az elhatározás, az elején elég egy jó olló, pár… Tovább »

Tűzéslecke kezdőknek…

A foltvarrás utolsó fázisa a tűzés, aminek feladata a három réteg összetartása, a készítő szempontjából azonban, ez is egy újabb lehetőség a kreativitás megélésére. De mi van akkor, ha az ember gyakorlatlan kezdő, esetleg bátortalan belevágni a varrógéppel való szabad szárnyalásba, vagy egyszerűen a gépe alkalmatlan rá, de szeretne valami mutatós mintát tűzni? Marad az egyenes, árokban,… Tovább »

Kezdőknek…

Annyi minden csodát megnéztünk már együtt, de eddig kimaradtak azok a darabok, amelyeknek a kezdők is bátran nekiállhatnak, a sikerélménytől felbátorodhatnak, és újabb kihívást keresve ügyesednek tovább… Ezeknél a munkáknál, a színek választása, a pontos szabás, és az alkatrészek pontos illesztése a feladat lényege. Mielőtt őrült mód vagdosásba kezdünk, érdemes papíron megtervezni a méretet, színvázlatot készíteni. Nagyon fontos… Tovább »

Pár gondolat a vasalásról…

       Amikor varrni tanultam, az iskolában a fejünkbe verték, hogy vasalással kezdődik, folytatódik és fejeződik be a varrás. Vasalás nélkül nem tudunk szép munkát kiadni a kezünk közül…      Annyiszor elmondták nekünk, hogy bevésődött rendesen. Mégis, ahogy a “nagy” varrósok munkáit néztem sokuk munkája, valahogy simább, szebben mutat a fázis fotón, mint… Tovább »

Gyakoroljuk a szabad tűzést mintás anyagon!

Van egy jó kis trükk, amivel egyszerűen gyakorolhatunk és a siker garantált, az biztos. Amikor pedig valami sikerül, nem lesznek vele kapcsolatban rossz érzések bennünk, újból neki fogunk állni, egyre nagyobb gyakorlatunk lesz benne. Így biztos nem fog előfordulni, hogy megvarrunk valamit, de megtűzni nem merjük. Szerintem a szabadon tűzés legfontosabb kritériuma az, hogy ismerjük… Tovább »

Így készül egy takaró – összeállítás, tűzés

  A hétvégén nem  túl sokat tettem hozzá a takaróhoz, függönyt varrtam, mert a nagynéném új házba költözött, munkaruhát javítottam, mert elfogyott belőle az anyag, na meg előre főztem, hogy hét közben haladhassak 🙂 Ott hagytam félbe a mesét, hogy kivágtam a ragasztófátyolból is a macsek alkatrészeit, hogy legyen mit felvasalni a hátára, miután kitépkedtem… Tovább »

Kipróbáltam egy, a kaleidoszkóphoz hasonló technikát…

Hát… bocsi bocsi nem most volt, amikor megígértem… Kicsit feledékeny vagyok mostanában, lehet túl sok takarót gyűrtem egyszerre a fejembe, még egyszer bocs 🙂 Tudnotok kell, hogy én már nagyon régen nem próbálok ki semmit leírás után, mióta párszor befürödtem velük, inkább addig kínlódom, amíg rá nem jövök a hogyanra. /Jó kis ajánló, nem?/ Volt,… Tovább »

Ha nincs még edényfogó kesztyűd, most megtalálhatod az igazit!

Bármit tanul az ember, a sikerélmény viszi előre, hajtja újabb és újabb kihívások felé. Így van ez a varrással is. Amíg az ember nem próbálja, el sem hiszi mikre képes. Érdemes kisebb darabokkal kezdeni, mert azok hamar elkészülnek, nem állítanak leküzdhetetlennek tűnő problémákat elénk, de sok fajta technikát, díszítési módot kipróbálhatunk készítésük közben. A tanulási folyamat… Tovább »

Szebbnél szebb hímzőöltések…

Sokszor nézelődöm a neten, szeretek mások munkáiból tanulni, nincs is annál jobb, amikor az ember addig néz valamit, amíg meg nem születik benne a vágy, hogy kipróbálja.  Így jártam én is, láttam egy hímzést, amihez apró kis rongymaradékokat használt fel a készítője, azokat hímezte körbe különböző öltésekkel. Tudjátok, ha már valamiben egy picurka rongyi van… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!