Tűvarázslat

Megmutassam, mim van?

Amikor az első foltos munkámat készítettem, volt egy szabóollóm és egy iskolai vonalzóm- az ágytakaró így is elkészült. Bár volt kínlódás időnként, hiszen a hatalmas ollóval ugyan lehet több réteget vágni egyszerre, csak nem nagyon érdemes, mivel elcsúsznak az anyagok  egymáson, így bár egyszerre születnek a darabok, de véletlenül sem teljesen sikerültek egyformára – pedig ez egy fontos kritérium lett… Tovább »

Lopjunk időt a hobbinkra, egy gasztroblogger segítségével…

Amikor elteltek az év végi ünnepek, újra vissza kell rázódni a munkás hétköznapokba. Kicsit nehezen ment nekem, csöppet döcögve, de újra itt vagyok. Igyekszem visszaállni a régi rendre, varrni, fotózni, elmesélni…   Régen volt már, amikor egy bejegyzésre a kommentelők közt valaki megjegyezte – Nagyon jó ötleteket gyűjtöttél össze nekünk, most már adj hozzá időt is! Azóta sem ment… Tovább »

Utolsó pillanatos varrós ajándékok…

Biztosan veletek is előfordult már, hogy elégedetten hátradőltetek, hisz minden ajándék elkészült… Aztán csörgött a telefon és kiderült, valaki elfelejtett valamit, valaki vendéget hoz magával a karácsonyi vacsira, esetleg téged hívtak meg váratlanul valahová. Ilyen esetekre nem árt, ha van ez embernek pár könnyen, gyorsan elkészíthető, látványos ötlete.      Egy textildísznek mindenki örül. Érdemes dekorfilcet használni… Tovább »

A karácsonyfa ruhája…

Ha valaki kicsit is tud varrni, akár kézzel, akár géppel karácsonyig még elkészíthet egy ilyen takarót,  hogy a fa tetőtől talpig ünneplőben díszíthesse a lakást. A válogatásban vannak egyszerűbbek és munkásabbak egyaránt, remélem mindenki megtalálja azt ami elindítja a bogarat…   A fodros elkészítése sem túl bonyolult, de érdemes a széleket eldolgozni, hogy jövőre is használhassuk. A… Tovább »

Otthon készíthető sablon – tűzéshez, hímzéshez

Sokszor előfordul, hogy a bátorság és az idő egy helyen van a tűzéshez, de akkor meg sablon nincs… Előre szólok, hogy nem a sablonkészítőket akarom megrövidíteni, egyszerűen azoknak szeretnék segíteni, akiket ugyanolyan “add uramisten de azonnal” természettel áldott /vagy vert /meg a sorsa, mint engem  🙂 Szívesen olvasgatom a tapasztalt, sokat próbált foltvarrók tanácsait, történeteit a csoportokban.Van,… Tovább »

Keményítő helyett ragasztót fújtam…

Egy tanulság rögtön az elején: arcoskodni bűn és a Főni kiosztja hamar az érte járót… Tegnap egy barátnőmmel beszélgettem, van problémája bőven, mégsem sír vagy panaszkodik. De ez a meleg kikészítette, ez már neki is sok. Én nagy nyeglén előadtam, hogy nálunk tök jó hűvös a szoba, csak ott engedek be levegőt ahol hűs jön be, sötétítek bla-bla-bla. Visszavehettem volna… Tovább »

Mi köze a futásnak a foltvarráshoz?

Fura kérdés, ugye? Pedig ha végig gondoljuk teljesen logikus. Mit is csinál az ember varrás közben? Ül, üldögél, órákon át. Ha nem mozog úgy egyébként, és nem is tini már, akkor a kis spórolós szervezete elkezd gyűjtögetni. Popsira, karra, derékra, bokára. Senki ne vegye magára, a mese rólam szól 🙂 Jó, nekem a pajzsmirigyem is… Tovább »

Készíts babádnak mosható pelenkanadrágot!

 Amikor az én gyerekeim voltak picik, még nem voltak ilyen szuper pelusok, textilpelenkával és pelenkabetéttel oldottuk meg a problémát. Éjszakára hatalmas batyut kaptak a popsijukra, ami – ha véletlenül sikerült átaludni az éjszakát – tökéletesen átázott. A pihenés ára a nagymosás 🙂  Nem gondolom, hogy jól érezték benne magukat, hisz igen hamar szobatiszták lettek. Manapság… Tovább »

Ha meguntad a pólód, varrj belőle szatyrot!

Pakolgatjuk a szekrényben a pólókat és közben ütöget a guta, mert nincs még semmi bajuk, de a gyerekünk tavaly nyár óta stílust váltott, így ezek a darabok már nem ütik meg a mércét, stílusidegenekké váltak. Morgolódunk, próbáljuk meggyőzni, hogy nézd kicsim ez még tök jó, az meg gyönyörűen kiemeli a szemed színét…. Vérszegény próbálkozásunk eredménye csupán… Tovább »

Segítek a nagy függönymosásban…

Amikor végre jó idő van, az összes háziasszony szeme kiélesedik a legapróbb porszemekre is, és eszeveszettül kitakarítanak mindent, ami a télen elmaradt. Az biztos, hogy ilyenkor a függönyöket, drapériákat és minden más lakástextíliát kimosunk, felfrissítünk. A mosást szigorúan a csipeszek, kampók és egyéb felfüggesztéshez használt apróságok eltávolításával kell kezdeni. Nem felesleges macera ez, a mosógépnek sem használ, ha mosás közben kipotyog,… Tovább »

Gyakoroljuk a szabad tűzést mintás anyagon!

Van egy jó kis trükk, amivel egyszerűen gyakorolhatunk és a siker garantált, az biztos. Amikor pedig valami sikerül, nem lesznek vele kapcsolatban rossz érzések bennünk, újból neki fogunk állni, egyre nagyobb gyakorlatunk lesz benne. Így biztos nem fog előfordulni, hogy megvarrunk valamit, de megtűzni nem merjük. Szerintem a szabadon tűzés legfontosabb kritériuma az, hogy ismerjük… Tovább »

Bevásárlókocsiba való huzat a babáknak

Megszületnek a babák, óvjuk őket mindentől, forraljuk a vizet amit megisznak, sterilizáljuk az edényeiket és a cumijukat, ha tehetnénk az udvart is fertőtlenítenénk. Ahogy nődögélnek egyszer csak elérik azt a kort, amikor a mamival tartanak bevásárláskor is. Ez még bőven az az időszak, amikor mindent megfogdosnak és a szájukba vesznek. A bevásárlókocsikat pedig megfogja boldog és boldogtalan, ilyen… Tovább »

Ugyanolyan és mégis más…

Hoztam pár ötletet arra, hogyan teheted egyedivé az egyszínű törölközőidet. Hogy miért fontos ez? Először is mert jót tesz az ember lelkének, ha reggel álmosan ránéz és megállapíthatja, hogy milyen ügyes és kreatív. Nem árt a munkás hétköznapokat önbizalom építéssel kezdeni. Másrészt ha az egyébként egyforma törölközőket kicsit felturbózod, könnyebben felismerheti mindenki a sajátját. Képzeld… Tovább »

Autóba való praktikus tároló

Jön a jó idő, mindenki aki teheti, igyekszik a legtöbb időt tölteni a szabadban. Bepakoljuk a gyerekeket az autóba és indulunk is. Az első tíz perc még érdekes, aztán jönnek a kérések. Éhes vagyok, szomjas vagyok, unatkozom, játszani akarok… Teljesen természetes kívánságok ezek, hisz egy egészséges gyerek nem feltétlenül szeret hosszú ideig tétlenül, egy helyben üldögélni…. Tovább »

Nem csak piros lehet a húsvéti tojás…

Annyi, de annyi fajta technikával lehet manapság megdíszíteni a locsolásért járó hímes tojást, hogy biztosan találsz köztük legalább egyet, amit kipróbálnál…. aztán persze beleszeretnél, és szebbnél szebb darabokat készítve szárnyallnál alkotás közben. Emlékszem, még pár tíz évvel ezelőtt kitaláltam, hogy én gyöngyökkel fogom kirakni a mintát a kifújt tojásokon. Egyenként, csipesszel ragasztóba mártva az aprócska… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!