Tűvarázslat

Megmutassam, mim van?

Amikor az első foltos munkámat készítettem, volt egy szabóollóm és egy iskolai vonalzóm- az ágytakaró így is elkészült. Bár volt kínlódás időnként, hiszen a hatalmas ollóval ugyan lehet több réteget vágni egyszerre, csak nem nagyon érdemes, mivel elcsúsznak az anyagok  egymáson, így bár egyszerre születnek a darabok, de véletlenül sem teljesen sikerültek egyformára – pedig ez egy fontos kritérium lett volna már akkor is…

Ha most szétnézek a cuccaim közt, már el sem tudom képzelni a munkát nélkülük. Van itt egy csomó minden, amire feltétlenül szükség van, és ami nélkül azért vígan el lehet éldegélni… ha muszáj 🙂

20160125_095800

 

Ha kíváncsiak vagytok megmutathatom, mi mindent sikerült összegyűjtenem pár év alatt. Biztos nem vagyok egyedül a gyűjteményemmel, valószínűnek tartom, az évek során mindenki beszerzett már fontos és kevésbé fontos, használható és felesleges eszközöket egyaránt, pont úgy mint én.

De vannak olyanok köztünk, akik nem olyan régen lettek szerelmesek ebbe a gyönyörű hobbiba és tanácstalanok, mi kellhet a jó munkához?

Megpróbálom megmutatni úgy, hogy követem a fontossági sorrendet. Persze ez engem tükröz majd leginkább, úgyhogy nem kell szentírásnak venni, mindenki maga dönt…

A legfontosabb a vágólap egy körkés és egy speciális vonalzó.Vágólapból érdemes a lehető legnagyobbat venni, ami elfér a varrósarokban, nem kell állandóan ide-oda pakolgatni, mert nem szeret csak sima felületen terpeszkedni.

Körkésből először csak kicsi volt nekem, mert azzal egyeneset és íveset is lehet szabni, aztán később leptem meg magamat egy nagyobbal, mert azzal meg több réteget is könnyedén lehet vágni. Igen, van pótkés is, ha esetleg történne valami a többivel…. A pót a legszebb, szép zöld 🙂 Miután hozzám került, láttam rózsás nyelűt és párducmintásat is….

Vonalzóból vettem egy 15 x 30-as méretűt, időnként nem bánnám, ha nagyobb lenne de békében megvagyok vele jó ideje. Valamelyik férfi rokonomtól  sikerült lehúznom egy jó kis fémvonalzót is, azt nagyon imádom. az egyik fele inch-es a másik centis, a szélessége 3,5 cm pont akkora, amilyen szélesre a ferde-pántjaimat szeretem szabni. Mintha nekem gyártották volna… Persze ezek csak a kedvencek, akad még derékszögű 45 és 60 fokos, szögmérő egy csomó iskolai hagyaték.

Jöjjenek az ollók szép sorban. Van ugye a drabális szabós, a papírvágó, a hegyes-éles kis-kedvenc, hozzá nyúlni, másra használni tilos fajta és a lézerélezett applikálós kisolló./Nem, nem a horror árú, de ugyanolyan pontosan lehet vele apróságokat szépen, pontosan kivágni/

Persze itt is akad celeb, a gyönyörű madaras, amit fotózni szeretek. Megjegyzem másra nem is nagyon jó, mert beszorul az ujjam a neki kijelölt helyre, pedig átlagos női kezem van, nem szívlapát markolós.

A szálvágók közt is van ugye a sima mezei szálvágó, a bontós, aminek az eleje olyan mintha kard-orra lenne, na és a gyönyörűséges utazós, repülőn is használhatós kör alakú szépség. Nem nem szoktam repülőn utazni,így aztán varrni is ritkán, de ha mégis? Akkor…. muszáj, hogy legyen, nem ?

Na, a szálazáshoz van még egy igen vékony horgolótű- szerű eszköz, amivel áthúzom a szálakat az anyag rétegei közé, amik a tűzéskor lógnak kezdés és befejezés után.

Van egy szerszám, amiből rengeteg pályafutását törtem már ketté. Ő pedig a bontó… Na ez az amiből megtaláltam az igazit, az egyetlen megbízható fajtát, ami nem veszti el az anyagkímélő göböt a hegyéről, ami nem szökik meg a nyeléből, kényelmesen meg lehet fogni, mert nagyszerűen kézre esik. Imádom a formáját, szeretek dolgozni vele. Bár… a minap találkoztam egy gyönyörű antik darabbal az egyik videóban, saját szépséges tokkal…. Nem, nyilván nem  kell nekem olyan… hiszen van nekem egy nagyon praktikus, pipec  jószág… Csak mesélem, hogy milyen szépet láttam. 🙂

Vannak a csipeszek, a kicsi, ami csinos foltmintás, és lehet vele varratot pucolni, a hátuljával tűt kihúzni vastag anyagból és van a nagy szálbefűző, ami időnként a varrásban is segít ott, ahová nem férnek el az ujjaim, de fogni muszáj valahogyan. Akadnak itt még aprócska csipeszek is, amiket szélezéskor használok, mert nem mindig esik jól a gombostűbe markolni, és persze van rengeteg gombostű is. Vékony acéltű, üvegfejű, és lapított fejű, hosszú lábú direkt foltoláshoz való. Ki ne felejtsem az érfogó csipeszt, amit a pecás boltban vettem és nagyon szeretem, mert a legapróbb dolgokat is tök egyszerűen lehet kifordítani vele. Miért a pecásban? Mert ott a legolcsóbb…

Aztán van rádli a jelöléshez és műcsont a simításhoz, van kifordítótű a vékony kifordítandó alkatrészekhez, és állítható rádli a varrásszélesség jelöléséhez.

Akad itt minden, mint egy bazárban, vannak fogók és csavarhúzók is, meg ácsderékszög csak hogy ki tudjam segíteni a férjemet amikor gyorsan kell valami, nincs idő a keresésre. Magyarázatként elég jól hangzik, de az az igazság imádom a szerszámokat. Időnként csak azért megyek át a szomszédos barkácsáruházba, hogy megnézegessem milyen csodák vannak, amit esetleg én is tudnék használni.

Persze vannak rendhagyó eszközök is a kincseim közt, a kiskanál, amivel kímélem a körmeim a biztosítótű használatakor, a manikűr készletem, aminek nagy hasznát veszem foltberakáskor, a pontozótű amit körmösök használnak, az evőpálcika, amit nem pont a varrószobába fejlesztettek ki anno, öngyújtó a szalagok végeinek leápolásához és még sorolhatnám napestig.

Varrógép talpak közül a két legkedvesebb szerzeményem van a képen, a tűzőtalpam és a birodalmi lépegető, anyagtovábbítós talpam. Vannak persze többen, hisz egy géphez sok fajta jár tartozékként, de ezeket én akartam, én választottam és el nem tudnám már nélkülük képzelni a munkám.

Kihagytam az arcpirítóan opcionális sablonokat, vonalzókat, másolópapírt és vágógépet, fércelőpisztolyt és mini vasalót, meg ki tudja még milyen -hú de fontos – foltos dolgaimat. Sokszor jut eszembe, hogy mindezt sírva költöztetném valószínűleg, ha sor kerülne rá 🙂

Szerintem is vannak itt feleslegesen, érzelmi alapon begyűjtött dolgok, de higgyétek el a többség nem az! Na és ha úgy igazán, őszintén magatokba néztek, nálatok nem ez a helyzet?

 

 

 Ha tetszett amit olvastál, örömet szereznél egy megosztással, a blog facebook oldalán nap mint nap sok érdekességgel várlak, nézz be hozzám itt

 

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!