Tűvarázslat

Tedd el magadnak a szivárványt télre!

Augusztus a befőzések ideje, aki elég ügyes, akár jövő nyárig bespájzolhat ízekből, illatokból. De a nyárnak nem csak ízei és illatai vannak, hanem gyönyörű színei is. Hogy mennyire is tudnak hiányozni egy ködös szürke reggelen….

tvzs92

 

Kaptam egy stafírungnyi monogramozott fehér ágyneműt, kora okán fehérsége már a múlté, de festéskor ez nem hátrány, sőt. Ők a szivárvány befőzés kiválasztott alanyai. Mosás után jöhet az átváltozás!

Festéshez fehérítetlen, natúr anyagot vásárolj – olcsóbb mint a hófehér – hisz egy fázis kimarad a készítésekor!

Előkészítettem kór edényeket, facsipeszeket, madzagot a kötözéshez, gumikesztyűt és hússütő csipeszt, sót és ecetet. A festékek Columbus márkájúak, kivéve a kéket, ő Simplicol és a Müllerben lehet kapni. A használati utasítást betartva dolgoztam, semmi hókuszpókuszt nem igényelt a mutatvány 🙂

A legvilágosabb színnel, a sárgával kezdtem. Mielőtt az anyagok a fürdőbe kerültek, kicsit megdolgoztam őket.

tvzs91

Volt amelyiket egyszerűen középen megcsippentve addig tekertem, amíg fel nem csavarodott, mint amikor spárgából kötelet gyártunk.

WP_005007

Hajtogatással is jópofa dolgokat lehet művelni, a lényeg, hogy minden előkészített darabon rögzíteni kell kötözéssel azt a formát, amit adtunk neki.

https://www.pinterest.com/pin/492649935083109/

 

Ha az anyagot először hosszában hajtogatjuk egy tenyérnyi, vagy keskenyebb csíkká, majd ezt a csíkot hajtogatjuk négyzet, vagy háromszög alakúra, akkor már csak festékbe kell mártani a “szobor” éleit és mehet is az ecetes fürdőbe. Víz és 25%-os ecet 1:5 arányú keveréke, a minták stabilizálásához.

A szín mélysége, egyenes arányban van a festékben töltött idővel.

A batikolt anyagokhoz az első pár mosáskor nem árt színfogó kendőt tenni, hogy összeszedje, az esetleges kósza festékpigmenteket.

Minden textiltárgyra vonatkozik a naptól való fokozott védelem is, úgyhogy nagyon nem mindegy melyik falon jelöljük ki a végleges helyét. Sokáig megőrizhetjük, ha körültekintően, óvatosan bánunk velük, tiszteletben tartva a készítő munkáját.

 Ez a szabály  egyaránt érvényes a saját, vagy más keze munkájára!

tvzs9

 

WP_005003

Ha száraz anyagot festünk a kontúrok élesebbek lesznek, míg  nedves vásznon gyönyörű márványos felületeket alakít ki a felkúszó és szétfolyó színezék.

tvzs3

 

WP_005005

Kicsit játszottam is, volt ami kétszer is átment a festésen – kapott egy kis ezt, egy kis azt.

Ahogy az ember fest, újabb és újabb ötletei születnek, a külvilág megszűnik, csak a rongyok és a színes levek maradnak….

tvzs93

A facsipeszeket minden szín után kifőztem fehérítős vízben, hogy ne maszatoljak velük, így  a következő körben a vizes anyaghoz érve aktiválódik a fehérítő, és a színes anyagon nyomot hagy a csippentéseknél. Aki nem szeretné hogy így legyen, használjon műanyag csipeszt!

tvzs2

A konyhában rotyogott a festék, a pulton egy tálban az ecetfürdő és egy öreg tálca, amire hűlni kerül az anyag. Ha kihült, futás a kertbe szárítani. 

tvzs8

Nincs is nagyobb élvezet – teregetés közben- mint amikor a szél vicces kedvében a csöpögő, vizes rongyikat nagy csattanással arcba tolja. 🙂 De van, a száradás utáni kötelező vasalás!

A bordó, mustár és a dohány szín még hiányzik, de van még alapanyag – csak festékért kell szaladni – úgyhogy hamar befogom őket is. 

Az ötletet egy gyönyörű batikolt, ajándékba kapott anyagcsomag adta…. A mintásakhoz festettem az egyszínű batikoltakat. Egyszer majd együtt fognak szerepelni.

tvzs5

A stafírung újrahasznosításra előkészítve!

  képecskeba

Az alábbi linken rengeteg ötlet és segítség vár, ha kedvet kaptál volna. Kattints rá, nem fog fájni…

https://www.pinterest.com/search/pins/?q=shibori%20tutorial

Ha tetszett amit olvastál, örömet szereznél egy megosztással.

 

Címkék:

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!