Tűvarázslat

Első rombuszos kalandom

Nagy fába vágtam a fejszém, vagyis a varrógépem….. Remélem jól jövünk ki belőle – ő meg én 🙂

tvzs3

Tudjátok az a nagy nyolcágú csillag a takaró közepén, pár helyes kis tűzéssel  megbolondítva, aztán egy újabb 32 rombuszból álló kis keretecske és megint pár tűzés. Így leírva nem egy nagy ügy, hiszen elfér másfél sorban 🙂

 

Már most elnézést kérek a slendrián fogalmazásért, de a nevesített csillagokkal eddig még mindig probléma adódott, úgyhogy aki ismeri – úgyis pontosan tudja, aki nem az meg kb. annyira csillagász mint én 🙂

Ez a minta, mint látjuk rombuszokból áll össze. Mivel nem kézzel varrom, ezért a gyors technikát választottam.

Kiválasztjuk a színeinket, betűkkel elnevezzük őket- hogy követni tudjuk összeállításkor a mintát. A sorrend fontos, hiszen csak így tudunk sok egyforma blokkot készíteni. Először az ugyanolyan szélesre szabott csíkokat varrjuk össze, majd vasalunk. 

Még időben szólok, aki vasaláskor nem használ keményítőt, az később nagyon fogja bánni….  

Félve attól, hogy elveszek a varrásszélességek rengetegében, én most szétvasaltam őket. Így sérülékenyebb lesz, de úgy gondoltam , ha a végső összeállítás előtt megerősítem ragasztós-vászonnal a hátoldalt, akkor ezt kompenzálom valamiképp.Tűzéskor meg úgyis minden egyes picurka megerősítést kap majd 🙂

tvzs

Első lépésben 45 fokban lecsapjuk az előkészített 4 sávból álló csíkunk tetejét. Összevarráskor természetesen eleve eltolva kerülnek egymás mellé a résztvevők, hogy ne pazaroljunk többet, mint muszáj. ( Az eltolás mértéke a felhasznált csíkok szélességétől függ )

Következő lépés a méretre szabás, én minden második vágás előtt ellenőriztem a 45 fok pontosságát, mert ha ez elmászik, akkor nem lehet pontosan összevarrni- vagy csak erőszak árán- az alkatrészeket. Erőszakoskodni ferdén szabott darabokkal pedig nagyon nem szabad, mert igen érzékeny társaság.

tvzs1

Amikor a négyféle variációban összeállított alkatrészekkel elkészültünk, akkor szépen elővesszük  a bontónkat és a türelmünket, mert következik az összeállítás.

tvzs2

Kirakjuk a követendő mintánkat, hogy minden figyelmünket az összevarrásnak szentelhessük.

tvzs5

Ami erőt ad- az hogy ami szabva passzol, annak varrva is ugyanúgy passzolnia kell. De ugye azok a nyavalyás ferde szabásvonalak…. Vicces társaság, és túl jóban vannak a bontóval.

Ha az első sáv tetején a másodiknak pedig az alján bejelöljük a találkozási pontot, azzal sokat könnyítünk a helyzeten, akkor már csak a finom bánásmódra kell ráérezni, és menni fog.

Párszor bontottam én is – na azt sem lehet akármilyen durván ám, csak hogy meg se érezze, mert bontáskor is megnyúlhat a drága.

tvzs8

Igen egyszer eljön a pillanat, amikor vannak a felszabott, a varrás alatt és az elkészült darabokból álló kupacok, csak kitartás!

Vasaláskor ebben a fázisban már egy irányba vasaltam, minden esetben a varrás irányával szemben, hogy a varrással esetlegesen okozott apró torzulások is korrigálva legyenek, még időben .

tvzs9

Ebben a csapatban még szerepel a legelső, itt -ott erőszakkal meggyőzött rombusz is, természetesen csak a prezentáció kedvéért. Na azt nem bontottam -minek is- hisz szanaszét lett nyúzva, helye a kukában lesz 🙂

Ha valaki leküzdhetetlen vágyat érezne az azonnali kipróbáláshoz, íme a leírás.

Öt féle színre lesz szükség, vagy egy szín öt árnyalatára. vagyis A,B,C,D és E színre.

6 db 5,5 cm x 110 cm- A és B

15 db 5,5 cm x 110 cm C

12 db 5,5 cm x 110 cm D

 9 db 5,5 cm x 110 cm E

A variációk sorrendben: ABCD, BCDE,CDEC, DECA

A csillag összeállításához  a rombusz oldalával megegyező mérettel szerkesztünk négyzeteket, és azokból háromszögeket, ahol nem feledkezünk meg a varrás-szélességről sem. A csíkok lehetnek keskenyebbek is, szélesebbek is. A megadott mennyiségből 40 blokk lesz, aki csak nyolcat szeretne az csak egyet készítsen minden variációból, így marad még pár rontani való is.

Az alábbi linkre kattintva, találtok képeket és további segítséget is.

https://www.pinterest.com/search/pins/?q=star%20quilts%20tutorial

 Amit leírtam, az rólam szól, ha jobb módszered van le ne cseréld! Jó munkát, szép napot!

Ha tetszett amit olvastál, örömet szereznél egy megosztással.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!