Tűvarázslat

Hamis trapunto készítése varrógéppel

A trapunto technika alkalmazásával, olyan felületet alakíthatunk ki, mintha megfaragnánk az textilt, ami ugye teljes képtelenség, de a látvány nekem mindig is a gyönyörű, aprólékosan faragott, márvány domborműveket juttatja az eszembe.

A quilt munkák készítésénél az ún. negatív tereket karakteres tűzésekkel szoktuk megtölteni, ami önmagában is nagyon dekoratív látványt nyújt, de ha ezt a kis “trükköt” bevetjük, fokozhatjuk az élményt.

Nyilván ehhez a technikához tudnunk kell pontosan, az említett terek hol helyezkednek el a munkán, pontosan mekkorák, és milyen motívumokat szeretnénk használni.Vagyis kell egy terv….

Amikor a leírás, vagy a saját készítésű terv megvan, a dolgunk már teljesen egyszerű. A méretre szabott blokkokra rárajzoljuk a mintákat. Saját készítésű sablon leírását megtalálod itt.

tvzs3

A felület hátoldalára ideiglenesen felrögzítünk egy darabot a közbélésként használt anyagunkból, és először a kontúrokat, majd a belső vonalakat tűzzük meg. Amennyiben el akarjuk kerülni az egy vonalon  több rétegben megjelenő öltéssort, a belső vonalakat hagyjuk a végleges tűzés idejére.

tvzs5

 

tvzs1

 

tvzs2

Miután elkészültünk, a hátoldalról levágjuk a felesleget, csupán pár millimétert hagyva, a körvonalon kívül. A kész munkadarabról eltávolítjuk a jelölést, majd ezt a blokkot a továbbiakban ugyanúgy kezeljük, mint a többit a munka során. A következő munkafázis előtt ugyanúgy méretre igazítjuk és vasaljuk.

Mivel bélelés előtt a mintákat már külön felturbóztuk , nyilván sokkal szebben ki fognak emelkedni a környezetből a tűzés során, mint a munkánk többi része. Arról nem is beszélve, mennyivel egyszerűbb lesz így, a kontúrokat újra körbejárni.

tvzs6

Biztos nem vagyok egyedül az újnak számító élménnyel, remélem sokan kipróbáljátok majd közületek is. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a valódi trapunto-nak ez csak egy egyszerűsített változata, messzemenően nem ugyanazt az értéket képviseli, csupán feldobja, látványosabbá teszi a varrógéppel készült munkáinkat.

tvzs

Ha tetszett amit olvastál, örömet szereznél egy megosztással.

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!