Tűvarázslat

Otthon készíthető sablon – tűzéshez, hímzéshez

Sokszor előfordul, hogy a bátorság és az idő egy helyen van a tűzéshez, de akkor meg sablon nincs…

Előre szólok, hogy nem a sablonkészítőket akarom megrövidíteni, egyszerűen azoknak szeretnék segíteni, akiket ugyanolyan “add uramisten de azonnal” természettel áldott /vagy vert /meg a sorsa, mint engem  🙂

Szívesen olvasgatom a tapasztalt, sokat próbált foltvarrók tanácsait, történeteit a csoportokban.Van, hogy nem is foglalkozom vele igazán, csak “beszkennelem” az agyamba, hogy elővehessem amikor szükséges. Ezt a trükköt Szabó Pannitól olvastam- egyszer régen, amikor a kézi tűzésról mesélt egy fórumban.

Ez a módszer – hímzéshez, tűzéshez egyaránt használható és fillérekbe kerül. Persze nyilván a műanyagból készült is nagyon jó, de az nem azonnal van 🙂

Ami szükséges hozzá, egy megfelelő darab tüll, vagy nem túl vastag fehér szúnyogháló, textilfilc, vagy alkoholos/ami van otthon/ sütőpapír és vízbázisú jelölőfilc. Jó szolgálatot tehet  a festéshez használt maszkolószalag is, a szereplők ideiglenes rögzítéséhez.

Ezt használjuk akkor is, amikor a quilt három réteget rögzítjük egymáshoz a földön tornázva, úgyhogy biztos van otthon az is.

A megkívánt mintát lemásoljuk a sütőpapírra, majd fölé ragasztjuk, a maszkolószalaggal a méretre vágott tüllt és erre is átmásoljuk a papíron szereplő vonalakat. De erre a felületre már a textilfilccel, vagy az alkoholossal!

tvzs

Én a biztonság kedvéért, zsírpapíron keresztül kicsit megvasaltam, hogy rögzüljön a festék- lehet ha a kémiaórán jobban figyelek anno, akkor ezt a lépést bátran elhagyom- de így a “biztos, ami biztos ” elv lépett életbe.

A vasalással azért óvatosan, nehogy olvasztás legyen belőle!

Készen is van a többször használható sablonunk.

tvzs2

Ezt a sablont rögzítjük a helyére maszkolóval, vagy gombostűvel, és a vonalakat követve rajzolunk a jelölővel, szépen lassan vezetve a tollat, hogy legyen ideje a dolgára 🙂

tvzs1

Az eredmény önmagáért beszél. A lemaradt csücskök miatt írtam a “lassan” figyelmeztetést az előző mondatban 🙂

tvzs3

Innen is köszönöm Szabó Panninak az ötletet 🙂

Ha úgy gondolod mást is érdekelhet, kérlek segíts egy megosztással!

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!