Tűvarázslat

Tűzzük vagy ne tűzzük?

 A pathwork munkák utolsó fázisa a tűzés, amikor a foltmunkából quilt lesz.

Sokan nem gondolnák, hogy a tűzésnek elsősorban nem esztétikai, inkább praktikus okai vannak. Összetartják a három réteget, rögzítik a foltokat, stabil tartást adva a tárgynak, melynek így az élettartama is jelentősen megnő. Nyilván a használatban lévő tárgyakra gondolok, legyen az falikép, táska vagy takaró.

Akik nem szeretnék a munkájukat így díszíteni, úgy érzik a kompozíció megáll magában is, azoknak a  “láthatatlan” árokban való tűzéssel kell megerősíteni azt.

Felmentés ez alól a munkafázis alól nincs, ilyen vagy olyan módszerrel össze kell rögzíteni a rétegeket, figyelembe véve a majdani funkciót.

Régóta szeretném képek segítségével megmutatni, hogy miért is olyan fontos ez a fázisa a munkának, milyen károkat szenvednek azok a tárgyak, amelyek hiányt szenvednek ezen a téren, vagy esetleg abszolút kimaradt készítésükkor ez a fázis.

Negatív példákat nem szívesen mutogat az ember, mivel nem szeretne senkit megbántani, nem is a minősítés a célom, inkább a szemléltetés.

Mivel a felmerülő hibák használat során mutatkoznak meg igazán, olyan quilt-re van szükség -amelyen az idő során amit szolgálatban töltött-  kiütköztek már a tünetek, de nem fűződik konkrét személyhez, hogy háborút ne okozzak vele.

Sikerült hozzájutnom egy ilyen romos darabhoz, nézzük meg együtt!

nlc4Amikor megláttam, azonnal tudtam hogy közünk lesz egymáshoz. Sok helyen rongyos, hiányos de megmenthető. Szét fogom szedni és meggyógyítom, de most megmutatom rajta azokat a deformációkat, amiket a hiányos tűzés okozott.

nlc7

nlc5

Mivel a takaró árokban egyáltalán nem kapott rögzítést, viszont nyilvánvalóan nem díszként, hanem használati tárgyként funkcionált, ezért jól látszik a varrásszélességek kuszaságán, és a deformált blokkon, hogy nem ártott volna. A csillag közepét megcsippentve, a három réteg különválva él, így valószínűleg sokkal nehezebben viselte a használatból fakadó megfeszüléseket, húzódásokat.

nlc3

nlc6

Most akkor remélem meggyőztem mindenkit, aki eddig hezitált a tűzéssel kapcsolatban 🙂

A képeken szereplő takaró sok évet megélt, szerették is ahogy látom, de nem így nézne ki, ha nem lennének rajta tenyérnyinél nagyobb rögzítetlen felületek. Most akkor képzeljük el, hogy néz ki pár év használat után az, aminek csak a szélei, vagy csak a blokkok oldalai vannak rögzítve.

nlc8

Ha tetszett amit olvastál, örömet szereznél egy megosztással.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!