Tűvarázslat

Kezdőknek…

Annyi minden csodát megnéztünk már együtt, de eddig kimaradtak azok a darabok, amelyeknek a kezdők is bátran nekiállhatnak, a sikerélménytől felbátorodhatnak, és újabb kihívást keresve ügyesednek tovább…

blog7blog1

Ezeknél a munkáknál, a színek választása, a pontos szabás, és az alkatrészek pontos illesztése a feladat lényege. Mielőtt őrült mód vagdosásba kezdünk, érdemes papíron megtervezni a méretet, színvázlatot készíteni. Nagyon fontos még a szálirány figyelése szabáskor, ha ez elmarad, torzulhatnak a formák.

A  szálirányt a szövés mutatja meg. A hosszanti szálirány az anyag szövött szélével fut párhuzamosan, a keresztszálirány, pedig derékszöget zár be vele. Szabáskor a hosszanti szálirányt szoktuk általában figyelni. Ha bizonytalan vagy vágj bele az anyag szélébe, húzz ki egy szálat és az meg fogja mutatni, merre van a helyes irány.

blog8

Így könnyen kiszámolhatjuk mennyi anyagra lesz szükségünk, a kész munkában hogy fognak mutatni a színek.Egyszerűbb papíron átrendezni azokat, mint varrás közben bontani. Méretezésnél és színezésnél is figyelni kell az arányokra, hogy a kompozíció ne boruljon fel, a tárgy amit készítünk kellemes, harmonikus látványt nyújtson. A takarók ne legyenek túl keskenyek a hosszukhoz képest, az asztali futó pedig egyformán takarjon széltében és hosszában egyaránt.

blog3 blog

Csíkokból is nagyon egyszerű a munka, összeállításnál a varrásszélességeket egy irányba kell vasalni, tűzéskor a sima egyenes öltést, vagy a gépi hímzőöltést választani. Ha a színek választásában bizonytalanok vagyunk, válasszunk egy mintás anyagot, és az abban felvonultatott színekkel váltogassuk a sorokat, biztos lesz a siker, hiszen a textiltervezők segítségét vettük igénybe 🙂

Egy munkadarabon belül csak egyfajta összetételű anyagot használjunk, a foltok úgyis pamutvászonból szeretnek leginkább gyülekezni, és könnyedén összeállni.

A megvásárolt anyagokat feltétlenül be kell avatni, így  kiderül, hogy színtartó e és a mérete sem változik később. Az avatás forró vízben történik, nem baj, ha általában 40 fokban mosunk, menjünk biztosra, forrázzuk le, hagyjuk kihűlni a vízben.Ha engedi a színét ecetes vízben áztatva jobb belátásra bírhatjuk.

Ezek után vasaljuk ki, ha kap egy kis keményítős spriccelést is közben könnyebben lehet majd dolgozni vele.

blog2 blog4

A csíkok és a négyzetek váltakozása is nagyon dinamikus látványt nyújt, ha egy kis fehéret is teszünk hozzá kevésbé lesz tömör az összhatás.

blog5 blog6

A háromszögeknek csak akkor álljunk neki, ha a négyzeteken és a téglalapokon már túl vagyunk, mert könnyűnek tűnik, de a ferde szabásvonalak miatt, kicsit nehezebb vele a munka.

blog9

Ha valami nem sikerül úgy, ahogy szeretnénk, legyünk szigorúak és időben bontsuk ki, kezdjük újra, hisz minden tanulási folyamat természetes része a hiba, de ha észrevesszük és kijavítjuk, akkor nem kudarc lesz a vége hanem siker 🙂

Jó munkát, szép napot!

http://www.pinterest.com/pin/32440059790323173/

http://www.pinterest.com/pin/287667494921584928/

http://www.pinterest.com/pin/160581542935761113/

http://www.pinterest.com/pin/122793527314408056/

Ha tetszett amit olvastál, örömet szereznél egy megosztással.

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!