Tűvarázslat

Segítek a nagy függönymosásban…

Amikor végre jó idő van, az összes háziasszony szeme kiélesedik a legapróbb porszemekre is, és eszeveszettül kitakarítanak mindent, ami a télen elmaradt. Az biztos, hogy ilyenkor a függönyöket, drapériákat és minden más lakástextíliát kimosunk, felfrissítünk.

tvzs1

A mosást szigorúan a csipeszek, kampók és egyéb felfüggesztéshez használt apróságok eltávolításával kell kezdeni. Nem felesleges macera ez, a mosógépnek sem használ, ha mosás közben kipotyog, de a függönyök anyagát is elcsúfíthatja, ha beakad és szálat húz.

A drogériákban, háztartási boltokban lehet kapni több fajta speciális mosószert és függönyfehérítő sót, amik szépen ki tudják tisztítani  az esetleges foltokat, vagy a nikotin nyomait.

mosás

Sokan nem gondolnák, hogy a függönyöket úgy tudjuk hosszú ideig használni, ha nem csak egy évben kétszer, hanem 2-3 havonta mossuk. Így a szálak közé nem ég be a szálló por, az öblítő folyadék pedig puhán tartja azokat.

Pont úgy működnek a függönyök is , mint a harisnyáink, ha nem hordjuk őket, a szálak kiszáradnak és sokkal sérülékenyebbé válnak, hamar szakadnak.

Érdemes arra is figyelni, hogy a napsütötte oldalon lévő függönyöket időnként az árnyékosabb oldalon függesszük fel, így nagyjából egyszerre öregszenek el a kevésbé igénybevett társaikkal. Ez különösen olyan helyeken fontos, ahol minden ablakra ugyanaz a fajta függöny kerül.

Minden mosást kímélő, 40 foknál nem melegebb vízzel működő programon, lehetőleg folyékony mosószerrel és öblítőt használva kell végezni.

tvzs4

Azok vannak a legkönnyebb helyzetben, akiknek hagyományos szövésű  textíliák díszítik az ablakaikat. Mosás és enyhe centrifugálás után, azonnal a helyükre kerülhetnek, hiszen szépen “kilógják” magukat.

Kicsit több törődést kívánnak a voile és az organza függönyök. Ezek az anyagok gyönyörűen mutatnak az ablakban, van köztük színes, hímzett, applikált. Ezeket is moshatjuk gépben, de itt a mosózsák használata kötelező, mert könnyen sérülnek, kihúzódik egy szál, és tönkreteszi a látványt.

tvzs

Ha a függönyeink ezekből az anyagokból vannak, a vasalás nem maradhat el. Mivel a frissen mosott darabok enyhén nyirkosak, nem szükséges a gőzös vasalás. Mindenképpen végezzünk próbavasalást valamelyik eldugott részen, nehogy baleset érje a drága anyagot. Amennyiben nem jól választottuk meg a hőfokot, az anyag zsugorodik, ráncos lesz, vagy egyszerűen megfolyik, kilyukad.

A hímzett textileket a visszájáról vasaljuk át, hogy a hímzések szépen kidomborodhassanak. 

Előfordul, hogy a nagy felület már megvasalt része meggyűrődik, míg a többi részen dolgozunk. Ezeket az apró hibákat, a már felfüggesztett textil háta mögé tartott kispárna segítségével vasalhatjuk át újra.

tvzs5

A drapériákat, sötétítőfüggönyöket is anyaguk szerint kezeljük, a magas hőfokú mosást ezek sem szeretik. A feszített drapériákat, általában nem szabad mosni, ezeket portalanítsuk, használjunk textil-frissítő sprayt. Évente egyszer érdemes tisztítóba vinni őket.

tvzs3

Ha mosás, vasalás közben apróbb lyukakat vagy foszlásokat találunk az anyagon, akkor az anyag már kezd elöregedni, lehet ez lesz az utolsó fellépése, lassan újat kell választani.

tvzs2

A plédeket, takarókat, díszpárnákat se hagyjuk ki a nagy megtisztulás során! Itt is a folyékony mosószer az ajánlott, mert a porszemcsék nem oldódnak maradéktalanul, bent ragadhatnak a bélésben és viszketést okozhatnak.

Akkor most elkészültünk, az egész lakást finom öblítőillat tölti be 🙂

Remélem jól jött a segítség – ha hasznosnak találod- örömet szereznél egy megosztással.

 

 

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!