Tűvarázslat

Kipróbáltam egy, a kaleidoszkóphoz hasonló technikát…

Hát… bocsi bocsi nem most volt, amikor megígértem… Kicsit feledékeny vagyok mostanában, lehet túl sok takarót gyűrtem egyszerre a fejembe, még egyszer bocs 🙂

Tudnotok kell, hogy én már nagyon régen nem próbálok ki semmit leírás után, mióta párszor befürödtem velük, inkább addig kínlódom, amíg rá nem jövök a hogyanra. /Jó kis ajánló, nem?/

Volt, hogy a sorrend nem stimmelt a leírásban, volt hogy a méret, akadt, hogy egyszerűen nem értettem a szöveget.

Van egy nívós divatújság, sok szabásmintával, aminek a leírásain rendszeresen jókat szórakoztam. Nem azért mert vicces volt, hanem azért mert nem értettem a leírás alapján, pontosan hol is tartunk a varrásban. Gondolom a fordítás közben másznak el a dolgok a helyükről, de az is lehet én vagyok értetlen 🙂

trükk

Ezt az egészet csak azért meséltem, hogy felmentsem magam, ha esetleg nem  érthető amit írok. A nagyoknak sem mindig sikerül  🙂

Ennek a technikának, a nagyon pontos szabás és  varrás közbeni tűpontos illesztés a lényege.

A mintás anyagoknak van egy olyan tulajdonsága, amit úgy hívnak, mintaismétlődés. Ez a minta nagyságától, formázottságától függ.

Egyszerű megtalálni, kiválasztasz egy motívumot az anyag szélén, és addig keresgélsz, amíg meg nem találod ugyancsak a szélen az ikertestvérét. Akkor aztán le kell ellenőrizni, hogy abban a sávban minden azonos-e, ha igen, akkor jó helyen járunk, ha nem akkor tovább  keresgélünk.

trükk1

Mivel a mai példán bemutatott blokk nyolc részből áll, egyértelmű, hogy nyolc azonos négyzetet fogunk kivágni, így lesz  a nyolc különböző helyről származó, de nyolcanként egyforma háromszögünk.

trükk2

Az egyformákból tudjuk, elforgatással kirakni a nyolc részből álló blokkunkat, természetesen nyolc különbözőt 🙂

trükk3

A részeket kettesével összevarrjuk, majd négyszögesíthetjük is akár, a további munkánkat megkönnyítendő.

trükk4 trükk9

De… amennyiben szeretnénk megtartani a nyolcszög formát, akkor egy  egyszínű anyaggal / ami lehet az alapmunka háttérszíne is /varázsolunk a négy sarkára pótlást, hogy egyszerűen illeszthessük majd a helyére a csillagunkat.

trükk5 trükk6

Persze, meghagyhatjuk úgy is, hogy minden háromszög kap egy toldást, mielőtt összeállítjuk a blokkot belőlük. Az így kapott formát, vagy beszegjük és akkor kész, vagy a csücsköket négyszögesítjük és így többet is könnyedén összeilleszthetünk.

trükk92

 

Amennyiben a munkánk nem nyolc, hanem hat részből áll, akkor itt azt is megnézheted. Ne felejtsd el, hogy a látványos hatás eléréséhez, egy blokkon belül csak egyforma, minta egyeztetett háromszögeket szabad használni.

http://krokifoltklubb.cafeblog.hu/2015/01/02/haromszogek/

 

hatszög

 

Ha tetszett amit olvastál, örömet szereznél egy megosztással.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!