Tűvarázslat

Te milyen ágyneműt szeretnél?

 

tvzs93

Életünk nagy részét ágyban töltjük, érdemes a számunkra legkényelmesebb körülményeket megteremtenünk ott is.

Nyilvánvalóan más és más az ízlésünk ezen a téren is, nézzük hát meg együtt, milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk, amikor ágyneműt választunk magunknak.

Először is tudnunk kell, hogy milyen méretű a takaró és a párnák, amiket használunk. Rengeteg fajta van forgalomban, érdemes egy szabócentivel felszerelkezve megmérni a szélességeket és a hosszúságokat, mert igen nagy bosszúságot okoz az is, ha kicsi a paplan héja, meg az is ha nagy. Persze a nagyból le lehet vágni, de csak egyszerűbb megmérni, mint varrónő után szaladgálni.

tvzs92

Azt sem árt tudni, hogy a standard méreteken kívül vannak a speciális, csak egy bizonyos áruházláncban kapható méretek. Például IKEÁS garnitúrához huzatot, sehol máshol nem lehet vásárolni, ha a miénk onnan származik, feleslegesen futjuk a köröket máshol.

Standard méretnek mondhatóak a következőek:

takaró 140 x 200 szimpla vagy 200 x 220 dupla, a nagypárna 70 x 90, a kicsi 40 x 50. Az átlagos csomagolás 1 db paplanhuzatot, 1 db nagypárnahuzatot és 1 db kispárnahuzatot tartalmaz. Általában két egyformát szokás felhúzni egy dupla ágyra, de az is nagyon mutatós, ha ugyanaz a minta jelenik meg, de két színállásban.

tvzs992

A természetes szálakból készültek mellett találhatunk kevert szálas vagy tisztán műszálas termékekkel is. Választhatunk a pamut, pamutszatén, krepp vagy flanel huzatok közül.

A kreppelt pamutvászonból készült termékek nem igénylik a vasalást egyáltalán, de jellegzetes gyűrt felületüktől sokan idegenkednek. A kicsit kaparó érzést öblítő használatával mérsékelhetjük.

krepp

 

A pamut és pamutszatén közt az a különbség, hogy a pamutszatén szövéséhez fényezett szálat használnak, ettől a kész termék selymes fényt kap. Az utóbbi magasabb árfekvésű ugyan, de anyaga vastagabb az átlagos pamut huzaténál, így hosszabb élettartamot várhatunk el tőle, megjelenése valódi luxusérzést ad.

tvzs94

 

Igazából vasalva a legszebbek, de ha mosáskor jó minőségű öblítőt használunk és gondosan teregetünk, esetleg szárítógépet használunk, akkor ez a “nemszeretem” tevékenység elhagyható.

tvzs991 

A flanel garnitúrákat télen használjuk, mivel ennek az anyagnak a felülete bolyhosított, így  melegebb az átlagosnál.

tvzs2

Nyáron sokan szeretik a selyemből készült termékeket, hisz az anyaguk kellemes, hűvös érzést ad. A valódi hernyóselyem termékek a luxuskategóriába tartoznak, ezért helyettük általában a műszálból készített darabokat vásárolják.Vigyázni kell azonban, mert a nem természetes anyagok egyeseknél allergiás bőrreakciót is kiválthatnak. Ha ilyet ágyneműt szeretnénk, érdemes a bőrbarát verziót választani.

selyem

Egyes forgalmazóknál vásárolhatunk olyan ágyneműt is, aminek a bőrrel érintkező fele pamutból, míg a másik oldala poliészter alapú selyemből készült. Így nem izzadunk bele, nincs bőrirritáció és a selyem luxusélménye is a miénk lehet.

tvzs9 

 

Lepedő is többféle van forgalomban, ennek kiválasztásához az ágy méretét kell tudnunk, érdemes az ágynál minden oldalán legalább 20 centivel nagyobbat választani, mert így betűrhetjük a matrac alá, kevésbé gyűrődik meg alattunk.

A legideálisabb a gumis szélű lepedő, mert az feszesen rögzíthető a matracon, anyagában és színében igazítható a kedvenc huzatunkhoz.

lepcsi

Vannak olyan forgalmazók is, akik a teljes körű kiszolgálás érdekében, a kínálatukban szereplő mintákat egyeztetik a tapétagyártókkal, és a függönyforgalmazókkal is, hogy a hálószobánk egységes, esztétikus képet mutathasson akkor is, ha nem használunk sem ágyneműtartót sem ágytakarót.

tvzs994

Amennyiben sehol nem találunk ízlésünknek megfelelőt, próbálkozhatunk egy fehér szett kreatív átalakításával is.

tvzs

Remélem sikerült használható információkkal és szép képekkel segítenem a választásban.

 

Ha tetszett amit olvastál, örömet szereznél nekem egy megosztással 🙂

Képek forrása: Pinterest

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!