Tűvarázslat

Függönyt varrunk….

Nem feltétlen foltos mutatvány, de a nagytakarítások, festések idején  hasznos lehet azoknak, akik új függönyt szeretnének venni, és esetleg még meg is varrnák maguknak, de még sosem volt dolguk vele.
   Az első feladatunk ez ügyben a mérés. Hogy vásárláskor ne legyenek félreértések, melyik méret pontosan mit jelent, a legjobban akkor járunk, ha egy rajzot készítünk a függönyözendő nyílászáróról és környékéről. Így, bármennyi idő is telik el a méretvétel és a vásárlás közt, a rajz alapján pontosan fogjuk tudni, melyik szám mit jelent.
Mi kerüljön a rajzra?

Tegyük fel van egy ablak és egy erkélyajtó az egyik falunkon, akkor meg kell mérnünk :

– a fal szélességét és magasságát,
– a nyílászárók szélességét és magasságát
– egymástól való távolságukat
– az ablakpárkány és a talajszint közti magasságot
– a plafon és a keret közti távolságot
– radiátor méretei

A rajzunkra kerüljön fel minden ami azon a falon elhelyezkedik, kép, bútor, radiátor, villanykapcsoló stb.
Erre a fazon megtervezésekor lehet szükségünk. Nem árt utánajárni, főleg egy számunkra új lakásban annak, hogy a fal, ahova a karnist szeretnénk, mennyire bírja a terhelést, milyen anyagból van, ez majd a felszereléskor fontos lehet.

     Legegyszerűbb a feladat, amennyiben az egész felületet függönyözzük. Ilyenkor csak azt kell eldöntenünk, hogy meddig érjen a függöny. Ha földig érő mellett döntünk ne felejtsük el, hogy takarításkor megnehezíti a helyzetet, amennyiben a függöny valóban leér a földig.

Praktikus okokból érdemes minimum 5 centit elhagyni méréskor a padlótól. Ha nagyon tökéleteset szeretnénk, akár figyelembe vehetjük  a padló szegélyezésének magasságát, annak a vonalát követve állíthatjuk be a függönyünk magasságát. Méréskor figyelembe kell venni, hogy a karnis oldalfali, vagy plafonra szerelhető lesz-e, és mekkora a belógása a felfüggesztéshez használt csipesznek, vagy kampónak.

Kis gyerekes családban, csak oda tegyünk földig érő függönyt, ahová úgy tudjuk felszerelni a karnist, hogy a függönybe kapaszkodó csemetét is biztosan tartja majd!

    Rövidebb függönyt szokás tenni oda, ahol radiátor van az ablak alatt,és a férj ragaszkodik hozzá, hogy hőtechnikai okokból az ne legyen eltakarva. Nem érdemes egy függöny miatt családi perpatvarba bonyolódni, ennek is meg van a maga haszna, kisebb felületet kell majd vasalni. Mert az igazán szép függöny az biza vasalva van, főleg a mostanság igen divatos organzák bírnak nagyon aljasul kinézni, ha nem találkoznak a vasalóval mosás után.
Rövid függöny esetében tehát a radiátor lesz a meghatározója a függöny hosszának. Érdemes méréskor az ablakpárkányt figyelembe venni, mert az biztos vízszintes, míg vannak radiátorok amik nem feltétlen azok 🙂
Amennyiben csak vitrázsfüggönyünk lesz, ne felejtsük el bejelölni a rajzon a kilincs helyét pontos méretekkel.

   Vásárláskor tudnunk kell, hogy a karnis legalább 20-20 centivel takarjon szélesebb felületet, mint maga a nyílás, az anyag, amit ráteszünk pedig minimum a karnis 1,5-szerese legyen.

A függöny hosszához hozzá kell adnunk a felhajtáshoz és a behúzószalag alá behajtott többletet is, minimum 10 centit.  

Azt sem árt figyelembe venni, hogy a kiválasztott függöny mintás-e vagy egyszínű. Nagy mintát nem teszünk kis felületre, mert nem érvényesül és fordítva sem biztos hogy jól mutat. Mármint a kis minta nagy felületen zavaróan soknak tűnhet.

Ha az anyagon nincs minta akkor a mennyiségét a kiválasztott behúzószalaghoz igazítsuk, amennyiben 2,5-szeres mennyiséget kíván, ne sajnáljuk tőle, hisz ez esetben  a ráncolás lesz a díszítőelem. Minta nélküli függönyünk mellé bátran válasszunk  mintás dekort, amennyiben a helységben használt tapéta, bútorkárpit esetleg a szőnyeg nem kerül összetűzésbe vele. Ha azonban mintás a kiválasztottunk, már csak akkor tegyünk mellé mintásat, ha van sajátja ami vagy mintában, vagy színösszeállításban illeszkedik hozzá.
Bele kell nyugodnunk, hogy nem lehet minden szép függöny a miénk, főleg nem egy helységen belül!
    Hálószobába, déli fekvésű nappaliba mindenképpen érdemes áldozni olyan anyagra ami jó hő és fényzáró egyben  / blackout /
    Na varrjunk már!
 A függönyvarrás előtt mindenképpen cseréljünk tűt, mert az anyag erősen sértődékeny. Cérnát mindenképp az anyagában és színében egyezőek közül kell választani a tökéletes végeredmény érdekében. Ami még fontos, vásárláskor kérjük meg az eladót, hogy szálban vágja az anyagot, ha mégsem így történt, szabás előtt mindenképp tegyük meg./ Anyag széle ollóval becsippent, szál kihúz, ollóval a szál húzása mentén vág./ Inkább ilyenkor veszítsünk el pár centit, mint ferde legyen a végeredmény.

    A függöny alját semmiképp ne keskenyen szegjük, itt a nagyvonalúság hoz igazán szép eredményt. A széles felhajtás sújt ad a függönynek, szépen kihúzza azt. Érdemes az alja varrással kezdeni, majd az oldalszegésekkel  folytatni. A behúzószalag az utolsó lépésként kerül a tetejére. A vasaló itt is jó szolgálatot tehet, ha varrás előtt bevasaljuk a felhajtást méretre, könnyebb lesz a munka.
    Ne felejtsétek el, hogy az ablakon az utca felőli oldalra kerül az átlátszó függöny, a szoba felé eső sínre pedig a sötétítő. Ebből következik, hogy a sötétítő pár centivel legyen hosszabb, hogy biztosan takarja az alatta lévőt.
   Anyagvásárláskor érdemes átgondolni, szeretnénk e drapériát, díszpárnát, vagy függönyelkötőt is mert nem biztos, hogy később még sikerül ugyanazt az anyagot találni. Írhatnék még bővebben a ráncolókról és egyéb huncutságokról, de én itt a legfontosabbakkal szerettem volna csak foglalkozni, a többit úgyis megtalálja a net-en, aki rákeres, de kérdezhettek tőlem is nyugodtan, hisz hosszú évekig ez volt a munkám.

drapi

 

Képek forrása:Pinterest

 
Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!