Tűvarázslat

Paszpól,kéder, miegymás…

Vannak ezek a jól hangzó szakkifejezések, de miről is beszélünk? Járjuk körbe kicsit, próbáljunk rendet rakni ebben a fiókban is….

Tulajdonképpen egy családba tartoznak ők ketten, a paszpól és a kéder, mondjuk unokatestvérek….

A paszpólt inkább a ruhakészítésnél, finomabb munkáknál használjuk díszítésként, a kédert a kárpitosszakma és a táskakészítők varrják be két réteg közé, a varrást védendő. Táskák varrásába fogva a kéder megvédi az éleket a kopástól, mintha ütköző lenne, mivel kiemelkedik közülük.

blog91

A képen a kéder gumi látható, mivel ezt így magában nemigen lehet két varrás közé fogni, ezért a tárgyhoz illő anyaggal  be szokták vonni. Ezt a műveletet ferde irányban szabott szalaggal érdemes elvégezni, hiszen az minden irányban szépen hajlíthatóvá teszi a textilbevonatot, gyűrődés nélkül.

szalagos kéder

Van a kéder guminak egy bevonás nélkül varrható, több színben kapható változata is, ezt szalagos kédernek nevezik. A munka során a szélesebb részt a két anyag közé fogva varrják a szabásvonalba.

A paszpól ugyanígy készül , vagyis a lapos részét a varrásba fogva, a hengeres része gyakorlatilag eltakarja, díszíti azt.

gyöngypaszpól  ezüstpaszpól

A kereskedelemben készen lehet kapni többféle színben, vastagságban, még gyöngyöset is. Amennyiben a munka úgy kívánja mi magunk is könnyedén elkészíthetjük, kedvünk szerint.

blog7

blog991  blog992

 A képen  jól látszik, hogyan vonjuk be az igénynek megfelelő vastagságú zsinórt srépánttal, egy cipzárvarró talp segítségével. Ez a művelet normál talppal nem kivitelezhető, mert a lényege az, hogy a varrás közvetlen a zsinór mellett haladjon. Amennyiben gépünkön ez lehetséges, a tűpozíció állításával tudunk a lehető  legközelebb kerülni hozzá. Ez azért szükséges, mert ha nem feszül a bevonatban a zsinór, akkor a külső réteg csúnyán ráncolhat, és mivel díszítőelemről van szó, nem biztos hogy abban az állapotában képes lesz betölteni szerepét. Tudom, hogy lehet kapni speciális kédervarró talpat is, de nekem ez a megoldás is nagyszerűen bevált.

blog8

És amikor elkészült….

Van olyan eset is, amikor nem töltjük meg a ferde pántot zsinórral, hanem csak félbehajtva megvasaljuk, a varrásszélességnél csak kicsit vágjuk szélesebbre, így egész finom, vékony díszítőelemet kapunk, amit íves szabásvonalakba is nyugodtan használhatunk.

blog92 blog93

blog9

Persze a varrásba illeszthetünk, talpas zsinórt, előre elkészített fodrot, farkasfogat vagy akár a cipzár fogazatát is befoghatjuk díszítésre fantáziánk szerint.

A cipzár mellé is varrhatjuk…vagy a táska elemei közé…

blog4  blog6

A varrásokat takarni lehet csipkével, bortnival, zsinórral, rojttal és szalagokkal is. A különbség csak annyi, hogy ezeket általában nem fogjuk be a varrások közé, de megtiltva ez sincs.

blog blog1

blog2  blog3

Bármelyik megoldást is választjuk figyeljünk  arra, hogy a kiválasztott kellék ne üsse agyon a munkadarabot, stílusa, anyaga harmonizáljon. Nem biztos, hogy jót teszünk egy modern mintás, pamutvászon táskával, díszpárnával, ha felvarrjuk rá a méregdrága paszományt.  Ha esetleg valakinek még van ez ügyben megválaszolatlan kérdése, álljon elő vele nyugodtan…. 🙂

 

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Irén Fejős says:

    De jó hogy ezt is le írtad <3 Nagyon szépen okítasz minket Zsuzsa.Már aki engedi,vagy akarja 😀


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!