Tűvarázslat

Számoljunk csak egy kicsit…

centi

Amikor egy új munkába kezdünk, első lépésként ki kell számolnunk az anyag mennyiségét, amire szükségünk lesz. A  kényelmesebb verzió az amikor egy kész leírásba szeretünk bele, hiszen akkor mindent kitalált és kitálalt már nekünk más……

De….  Ha csak úgy jön a zümi az agyba, és tervező módba kapcsolunk, akkor mi legyen? Milyet? Mennyit?

Próbáljuk meg együtt  🙂

Ne várjatok képleteket, én sem tudtam megjegyezni sosem őket, inkább próbáljuk megoldani ezt a problémát gyakorlatiasan.

Gondoljuk csak át! Általában minden munkának van egy tervezett mérete.  Ami biztos ha a hátlapot nem díszítjük, egyszerűen számoljuk ki a területét, és a kapott számot osszuk el a felhasznált anyag szélességével. Ugyanez a módszer a közbélés kiszámolásához is. Homloktörlés következik, a bemelegítésen túl is vagyunk.

Akkor most jön a fedlap, igyekszem érthetően, remélem sikerül 🙂 Általánosságban azt szoktuk mondani, hogy az elkészítésre váró felület anyagigénye 2,2-2,5- szerese a natúr felületnek, mondjuk a közbélésnek.

Nyilván annál több anyagra van szükségünk, minél kisebb léptékű mintát használunk, hiszen a varrási veszteség annál több minél kisebb alkatrészekből varrjuk a blokkunkat.

Ne felejtsetek el 5-5 centit minden mérethez hozzáadni tervezéskor, a béléshez és a hátlaphoz, mert irtó nagy méreg, ha összeállításkor kell toldozgatni.

A jól nevelt foltvarró meg csak mérsékelten káromkodik, de azt is hiába teszi, mert úgysem segít. 🙂

Vagyis ha van egy takaró, ami 150 x 200-as, az ugye három négyzetméter. Ezt a hármat osztjuk el 110-140-150-280 stb. anyagszélességgel és így kapjuk meg a vásárlandót.

Amennyiben a fedlapot számoljuk, akkor 3 x 2,2 vagy 3 x 2,5, vagyis maximum 7,5 négyzetméternek kell lenni a felhasználandó anyagnak. Persze ez a mennyiség többféle mintájú anyagból adódik össze, leginkább ellenőrzésre használom ezt a számolást. A 7,5 négyzetméter megint elosztandó a vásárolni kívánt anyag szélességével.

 

Ez így elég  nagyvonalú számolás, akkor érdemes használni, ha otthon válogatunk a meglévők között és szeretnénk tudni mire elég amink van.

Röviden, elég lesz e az összeválogatott kis csapat a nagy takaróhoz?

Ha pontosan szeretnénk tudni, akkor elővesszük szépen a négyzethálós füzetünket, lerajzoljuk a méreteink szerint a varrandót, megtervezzük a használni kívánt blokkokat is. Tudom, sokan hozzám hasonlóan amikor jön a gondolat, már azonnal vágni és varrni akarnak, de néha muszáj pontosan tervezni….

Belátom én, csak nem mindig vagyok elég fegyelmezett ez  ügyben, amikor szinte remeg a kezem az adrenalin hullámtól, amit az alkotás vágya borít rám.

A tervre kerüljenek fel a keretek méretei és a szegéshez használt, saját anyagából szabott ferde pánthoz szükséges mennyiség is.

Amennyiben pontos volt a tervezés, ki tudjuk számolni,hogy egy blokkhoz mennyi kell, és mivel azt is tudjuk, hogy abból a blokkból hány darabi kell, egyszerű szorzás és kész is vagyunk. Érdemes a kiszámoltnál 20-20 centivel nagyobbat venni minden színből, lehetnek az anyagban rejtett hibák, el is ronthatunk úgy blokkot, hogy újra kell szabni 🙂

Aki idáig nem kapcsolt más csatornára, annak jutalmul elárulom, hogy…..

Nekem egy 60 x 60-as darab anyagból  kb.  10 méter 3,5 cm széles pánt szokott kijönni.

Örültök, hogy ezt már nem kell kimatekozni, mi?

Na fejtágításból, ma ennyi. Ez a bejegyzés Fábián Mónika kérésére és ötlete alapján született. Ha valakinek van valami ami homályos maradt, írjon nyugodtan szívesen válaszolok.

Egy utolsó praktikus tanács ajándékba 🙂

A megrendelő általában addigra gondolja meg magát párna ügyben amikorra mi súlyos hajtépések közepette idáig érünk a számolásban –  előzzük meg, számoljuk be a díszpárnát is . 🙂

Na és mi legyen a maradékkal? Mert marad,  ilyen-olyan darab mindig leesik. Egy biztos, nem érdemes zsákba gyűrve tárolni, mert sosem kerül a kezünkbe, akkor amikor kellene. Érdemes átlátszó műanyagdobozokba tenni színenként, applikációhoz, papírra varrós mintákhoz, konfettihez vagy ha máshoz nem a húsvéti foltos tojáshoz fel lehet használni.

Hallottam olyat is , aki minden maradékot felszabdal azonnal akkora négyzetekre amit a legsűrűbben használ, és úgy gyűjti szépen dobozolva.

Érdemes gondosan kezelni ezeket a darabokat is, hisz a szép anyag nem olcsó megérdemli a törődést. Pláne, ha arra gondolunk, hogy már dolgoztunk vele, hisz felhasználás előtt be lett avatva, keményítve, vasalva. Magunkkal tolunk ki, ha nem tartunk rendet a maradékok közt, az az igazság.

Milyen mutatós tud lenni egy egyszerű fehér , vagy fekete alapon a sok színes maradékkal megbolondított egyszerű blokk is. Ezt tartsuk szem előtt, mikor hirtelen rendet vágunk a rongyok közt….

 

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Teési-Vass Zsuzsanna says: (előzmény @Marianna Lőrincz)

  Bizony nem írtam még sok mindenről, de ami késik nem múlik… 🙂

 2. Marianna Lőrincz says:

  Hát a maradékok az egy külön mesét megér! Arról nem irtál, hogy pl. meglátunk valamilyen szép anyagot és akkor abból feltétlenül kell vannünk, aztán jön a tervezés és akkor még ilyen is kell meg olyan is! Szóval vége hossza nincs. Még megjegyezném, hogy érdmes odafigyelni az anyagok minőségére is! Én pl. a “drága” anyagokat külön tárolom, mert pl. a régebben vásárolt “olcsóbb” anyagokhoz nem akarom keverni. Külön tárolom az egészen pici darbokat és a nagyobbakat és azokat csikokra vágom. Most ilyen elképzelésem van. Aztán majd más lesz. A saját festésű anyagoknál oda kell figyelni, hogy milyen anyagot festettünk.

 3. Teési-Vass Zsuzsanna says: (előzmény @Monika Fabian)

  Nagyon szívesen, Mónika váljon egészségedre!

 4. Teési-Vass Zsuzsanna says: (előzmény @Kinga Izabella)

  Valóban soknak tűnik, de csak a ténylegesen apró folt munkák, ilyen jó étvágyúak, az egyszerűbbek kevesebből megúszhatók, de jobb az anyagmennyiséggel szembesíteni a megrendelőket az elején…Akkor még lehet egyszerűsíteni a terven. 🙂

 5. Kinga Izabella says:

  Köszi Zsuzsa! Igen, amikor ràtör a foltvarrosra az adrenalinhullám ….sokszor megvarrok azonnal egy blokkot (persze papiron is megtervezve), igy látom èlöben hogy mutat, ès alkotok is valamit. Azèrt elkèpesztöek ezek az anyagmennyisègek! Sokan azt gondolják 4-5m sok…

 6. Monika Fabian says:

  Köszönöm! ♥♥♥


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!