Tűvarázslat

A foltos blokkokról…

Az ember csak varr és varr, elkészül ez meg az, és közben rájön, hogy mennyi alap dolgot nem csinált még.

Ha megkérdezné valaki, hogy hány blokkot tudok fejből név szerint…. Hát zavarba jönnék a hirtelen eszembe jutó felsorolás hiányosságaitól, bizonyosan.

Na ezért találtam ki magamnak egy átfogó tanfolyamot ez ügyben. Mivel az már sokszor bebizonyosodott, hogy nincs olyan felmerülő probléma az életben, amivel az ember egyedül lenne, az is eszembe jutott, hogy a tanultakat folyamatosan megosztom Veletek…

Túl vagyunk már pár bejegyzésen, rengeteg kérésen, észrevételen. Sokan  örülnek a lehetőségnek, sokan kedvet kaptak a varráshoz, és belekezdtek egy számukra eddig teljesen új dologba.Van olyan is, aki bár vágyott rá régen hogy megtanulja  ezt a gyönyörű kézimunkát, nem engedhette meg magának a tanfolyamot, ezekkel a bejegyzésekkel régi vágya teljesült.

Elindult a folyamat, megy szépen a maga útján, de felmerült pár dolog, amit most megosztanék az érdekeltekkel….

Én igyekszem úgy magyarázni, hogy érthető legyen mindenki számára, nyilván van olyan is aki unja , hogy  többedszer olvassa már a felezett négyzet készítését, de lehet másnak az elnevezés is rejtély, nemhogy a szóban forgó alkatrész elkészítése. Fel is merült bennem, vajon hányszor magyarázzam el ezeket a dolgokat, hisz a tapasztalat azt mutatja,  sokaknak egy-egy kifejezés megkeresése a net-tengerben, igen nagy problémát okoz, nem mindenki tudja, mit, hol és főleg hogyan keressen. Ezért én ezután is minden folyamatot úgy igyekszem leírni, mintha olyannak magyaráznám, aki most hallja először. Lehet nem mindig sikerül majd, de törekedni fogok rá….

Mivel minden bejegyzés egy-egy blokkról szól, nyilván nem tudok azonnal varrni egy olyan darabot, amin többszörözve jelenik meg az adott  lecke, hogy láthassátok hogy mutat majd, ha többet egymás mellé tesztek.  Kereshetnék  egy- egy képet Nektek mások munkái közül, de én inkább majd a képek lelőhelyének linkjét fogom megosztani, mert így előbb – utóbb mindenki saját ízlése szerint tud majd követendő példát keresni magának. Az is segít az elképzelésben, ha egy kockás füzetbe rajzolgatjuk be a blokkokat egymás mellé, és kiszínezgetjük ízlés szerint. Ehhez még nem kell nagy net – bóklásznak sem lenni, elég pár színes ceruza, tévézés közben is lehet vele haladni.

Szándékosan nem adott tárgyak leírását osztom meg Veletek, az ötletet majd megszüli az idő, nem vagyok híve a sok egyforma munka elkészítésének, mivel ezzel óhatatlanul együtt jár az összehasonlítgatás, szerintem ez nem feltétlenül építi egy kezdő önbizalmát. Munka közben a kreatív agy úgyis a felszínre tör előbb – utóbb. A tervezgetés is igen örömteli része az alkotó folyamatnak, és ha minden ötletet készen tálalva kapunk, biztos nem indulunk el a saját fejünk után, így nem ismerhetjük meg a saját stílusunkat sem….

Anyagot csak akkor vegyetek a tanuláshoz, ha minden kinőtt, megunt ruha elfogyott már a családban, a mintadarabokhoz én is a rongyoszsákomat használom…

Jelöléshez nagyon jó a grafit ceruza, mert kimosható, vagy a szárított, késsel élezett szappan, mert az meg vasalóval kigőzölhető. A kifakult anyag átfesthető, vagy antikolható teával, de lehet az is, hogy új környezetében már nem is tűnik, unalmasnak, vagy fakónak. Egy a lényeg, ne műszálas, vagy nyúlós, csúszós anyag legyen a kiválasztottunk. Ha nincs varrógép, akkor is bátran neki lehet állni a varrásnak, lassabb  lesz a haladás, de a legértékesebb foltos munkák kézzel készülnek a mai napig is , ezt ne felejtsük el.

A vasalást nem piszkálódásból szorgalmazom, jó az elején megszokni, hogy az is a varrási folyamat fontos része. Nem elég, ha a varrás előtt kivasaltuk, keményítettük az anyagokat, mert a megelőző vasalás a szabás folyamatát könnyíti, míg a munka közbeni a formázáshoz elengedhetetlen. A keményítést elég egyszer kipróbálni ahhoz, hogy rájöjjünk mennyivel könnyebben tudjuk megmunkálni a textileket vele, mint nélküle…

A legfontosabb dolog a varrás során, a pontosság és a türelem, és az sem árt ha saját magunkkal legalább olyan kritikusak vagyunk, mint másokkal, a legnagyobb varrók is sűrűn használják a bontójukat, nem csak a kezdők. További sok kellemes élményt és jó varrogatást kívánok  nekünk 🙂

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!